hamburger

TIPS

BIJ VERLIES

Het eerste wat U moet doen als U een dier verliest is ons en de lokale politie verwittigen. Een dolende hond wordt sneller opgemerkt dan een verloren poes. Als U uw hond zoekt neem dan een leiband mee en roep zijn naam. Mensen die hem opmerkten kunnen U zeggen welke richting hij uitliep. Hang affiches met een foto in winkels, aan palen, bomen, glascontainer enz. Verwittig het asiel in uw regio Krijgt U geen respons, adverteer in locale bladen, krant enz. Een verloren poes wordt minder snel opgemerkt dan een hond. Het is aan te raden flyers in een grote omgeving in de brievenbussen te steken. Uit ondervinding weten we dat het uiterst belangrijk is om er op te vragen om overal grondig

ONDER EN ACHTER TE KIJKEN in: tuinen, tuinhuisjes, kelders, garages, bergplaatsen, verluchtingen enz. Iemand die geen poezenmanieren kent, denkt er namelijk niet aan om daar te kijken, ze openen een deur kijken vluchtig en sluiten ze weer. Het is juist op die plaatsen dat ze zich vaak verschuilen, bang weggedoken in een hoekje of ergens achter zitten.

We maakten zelf mee dat een poes ergens was binnengesukkeld en er 11 dagen achter een kast verscholen zat, zonder een kik te geven. Een bange poes verbergt zich en houdt zich muisstil.

Hang affiches in een plastic mapje, in een grote omgeving

Bel aan bij de buren en vraag of U zelf mag kijken in het tuinhuisje, onder struiken enz. Vraag of er soms een kelder, raam, of dergelijke heeft opengestaan. Vraag of ze in een verluchting kan terechtgekomen zijn. Doe navraag of er eventueel mensen met vakantie zijn, waar ze kan opgesloten zitten. Typische plaatsen waar ze vaak vastzitten : kelders, woningen in aanbouw, leegstaande huizen, woningen waar renovatiewerken bezig zijn, garages, magazijnen. Het is niet omdat de poes de ene dag niet op een bepaalde plaats, bv. keldergat, zit dat ze er de volgende dagen niet terecht komt. Als ze zich kan verplaatsen zal ze dat doen.

Zoek zelf, vooral 's avonds als het rustig is, neem een zaklamp mee om in keldergaten, onder struiken en auto's te schijnen. Neem een geluid mee dat het dier associeert met eten vb met brokjes schudden, met een schaar knippen of met een vork in een blikje schrapen. Reken er niet op dat de poes miauwt.

Kijk omhoog in bomen!

Vraag aan uw postbode, de mensen van de vuilophaling, de persoon die de deur-aan-deur bladen verspreidt om mee een oogje in het zeil te houden

Wij raden aan, om bij verlies van een dier zelf regelmatig in de asielen te gaan kijken en dit vol te houden. Het gebeurt dat poezen gedurende maanden rondzwerven of bijgehouden worden en pas veel later in een asiel terechtkomen. Blijf dus ook onze site raadplegen

Informeer bij de politie wie de verkeersslachtoffertjes ophaalt.

PREVENTIEF

Sinds eind 1998 is het voor honden wettelijk verplicht een chip te hebben. Heeft uw hond een tatoeage, laat hem een chip geven want tatoeages zijn, of worden na verloop van tijd onleesbaar. Laat hem altijd een halsband of gareeltje dragen met een vast metalen plaatje op met uw telefoonnummer ingegraveerd. Kokertjes en penningen worden vaak verloren. Doe de halsband enkel s'nachts uit. Laat uw hond nooit alleen achter in uw wagen. Laat hem niet achter aan de ingang van een winkel of supermarkt. Dit is al te makkelijk voor dieven.

Als U uw poes een halsbandje laat dragen zorg ervoor dat het elastisch is. Zoniet kunnen ze zich verhangen wanneer ze er ergens mee blijven hangen. Doe het niet te los om. Je mag er 1 vinger kunnen tussen steken. We vinden poezen die met hun poot door het bandje raken, waardoor het onder de oksel komt en ernstige verwondingen veroorzaakt. Metalen kokertjes draaien los bij het lopen waarbij de onderste helft met het adres verloren wordt. Plastic kokertjes zijn degelijker.

Wen de poezen om vóór schemer binnen te komen, door ze te lokken met het geluid dat ze associëren met eten. Poezen die verloren lopen zijn vaak zij die 's nachts buitengaan. Er is dan veel te zien, muisjes, nachtvlinders, ze lopen te ver weg en vinden hun huis niet terug. Als ze op straat kunnen worden ze verblind door de lampen van auto's. Eventuele nachtelijke gevechten zorgen voor burenhinder. Als u een poes voor de eerste keer in de tuin laat, blijf er dan bij, speel met een balletje, laat ze achter een koord lopen, zodat ze goed de geuren van haar domein kan opsnuiven. Jonge poesjes laat U best niet buiten, ze zijn te speels en hebben vaak nog niet het instict om hun thuis terug te vinden

Een oplossing is om de tuin af te spannen, bv met haken waarover geplastificeerde draad (niet te strak) gespannen wordt. De draad moet langer zijn dan de haken.

tuinafsluiting tuinafsluiting

VERVOER

Regelmatig krijgen we meldingen van poezen die verloren worden wanneer men er mee naar de dierenarts gaat. Een kat los in de wagen meenemen is om problemen vragen. Als U uitstapt en ze schrikt kan U ze niet vasthouden en loopt ze verloren in de vreemde omgeving. Erger nog als U een ongeval krijgt. Een kat moet steeds vervoerd worden in een degelijke transportkooi. De beste zijn de metalen draadkooien, waar wij voor alle zekerheid nog een extra koord doorsteken. Vele plasticboxen hebben geen degelijke sluiting. Controleer ze, doe voor het deurtje een stuk triplex met een snelbinder rond. Hetzelfde geldt voor rieten manden, die totaal onveilig zijn.

KANTELRAMEN

Dit zijn moordwapens voor katten! Denk hieraan wanneer U bouwt of ramen vernieuwt. Het aantal poezen dat ertussen raakte en zo de dood vond is ontelbaar ! Steek er eventueel een kussentje tussen. Bij de doe-het-zelf zaken zijn er voor deze ramen speciale plaatjes die het doorlaten van de kat onmogelijk maakt

STORM/ONWEER/VUURWERK!

Hou uw dieren binnen. Gaat u buiten sluit de deur zodat ze u niet kunnen volgen. Ze raken in paniek het noorden kwijt en lopen verloren.

Neem uw hond nooit mee naar een vuurwerk.

Zet de televisie of muziek hard.

Ramen, deuren, kattenluikjes sluiten, rolluiken aflaten.

Speel met uw hond / kat om ze af te leiden Konijnen in een afgesloten kooi of in een garage zetten.

Weidedieren op stal zetten.

VAKANTIEPERIODE

belangrijk voor uw vertrek.

Controleer uw huis, inclusief zolder, kelder, tuinhuisje, verluchting. Jaarlijks raken poezen opgesloten in een woning waar de mensen met vakantie zijn. U bespaart dieren veel leed en onaangename verrassingen bij uw terugkeer. Geef een sleutel aan familie, vrienden of buren. Het kan op velerlei gebied nuttig zijn. Verwittig uw buren wie ze kunnen contacteren ingeval van nood. U vertrekt met vakantie en uw verloren dier is nog niet terecht: waarschuw ons en geef het telefoonnummer van een contactpersoon.

Uw dier mag mee op vakantie

Vergeet niet de nodige documenten mee te nemen: het paspoort, inentingsbewijs en eventueel gezondheidsbewijs nodig voor sommige bestemmingen. Neem een duidelijke foto mee, mocht uw dier te plaatse verloren lopen kunt U onmiddellijk flyers laten maken. Laat het steeds een halsband dragen met uw gsm-nummer en vakantieadres. In sommige landen zullen ze het chipnummer misschien niet nakijken, niet weten dat het een Belgische registratie is, of geen gehoor krijgen op uw huistelefoon

OPVANG

Een goed dierenpension is snel volgeboekt. Reserveer minstens een half jaar vooraf voor de drukke vakantieperiode. Ga zelf kijken naar de dierenverblijven en ter plaatse informatie inwinnen. Enkel U kunt vaststellen of het een geschikt verblijf is voor uw dier.

Een asiel is geen pension. Asielen zijn al overbelast tijdens de vakantieperiode, er is plaatsgebrek, ze kunnen de pensiongasten niet voldoende ruimte en aandacht geven.

Een oppas

Geef alle nodige informatie aan de persoon die voor uw dier zorgt. Het chipnummer, de voedingsgewoontes, naam en adres van uw dierenarts, telefoonnummer van de dichtstbijzijnde dierenklinieken en telefoonnummer van de weekenddienst van dierenartsen. Een goede formule voor een poes is ze thuislaten en een oppas vragen, die liefst in uw woning slaapt. Indien onmogelijk zoek iemand die ze dagelijks enkele uurtjes gezelschap kan houden. Laat de poes niet buiten, ook al is ze het gewend. Jaarlijks krijgen we meldingen van verloren poezen waar iemand enkel voeding ging geven. Ze voelen zich achtergelaten en gaan op zoek naar hun baasje.

VERHUIS

Een kat is zeer gevoelig voor allerlei veranderingen. Ze voelt perfect aan wanneer er iets op til is, dus ook een verhuis. Er is dan veel over en weer geloop, deuren staan open, poes zal zich onzeker voelen en trachten te ontsnappen. Grote oplettendheid is geboden. Zet ze vooraf in een kamer, hetzij in de oude of de nieuwe woning en doe de deur op slot tot alles terug rustig is en alle deuren gesloten blijven. Uiteraard moet poes minimum drie weken binnenblijven, tot ze alle geuren van haar nieuwe huis goed kent. Hebt U een tuin, ga er dan de eerste keren samen mee in de tuin. Speel met een balletje, koord zodat de poes alle geuren goed kan opsnuiven. Gooi een snoepje waar ze kan achter lopen om het te pakken. Roep ze regelmatig terug, ritsel met het zakje van snoepjes of dergelijke. Indien U de tuin kunt afsluiten met draad die naar binnen buigt is dit natuurlijk ideaal.

pootje pootje pootje pootje pootje pootje pootje pootje pootje pootje pootje pootje