hamburger

ZWERFKATTEN

In Schoten mag je voortaan enkel nog zwerfkatten voederen, indien je over een geldige 'kattenvoederpas' beschikt. De milieudienst reikte zopas de eerste drie exemplaren uit.

Al te vaak laten mensen hun kat vrij rondlopen, zonder er nog verder naar om te zien. Er zijn dus nogal wat zwerfpoezen in Schoten. Onder meer ook door het illegaal voederen van de wilde katten, groeit de populatie aan en daarmee neemt ook de overlast toe voor de buurt. In het verleden moest de gemeentelijke groendienst zelfs geregeld een georganiseerde kattenjacht op het getouw zetten om het probleem op sommige plekken, zoals in de buurt van centrumparking 't Ven, in de hand te houden.

Het gemeentebestuur van Schoten heeft nu een samenwerkingsverband opgezet met het Schotense dierenasiel en de daaraan verbonden dierenartsen. Zwerfkatten worden gevangen en gecastreerd of gesteriliseerd. Dan worden ze opnieuw uitgezet, en mogen ze alleen nog gevoederd worden door erkende houders van een kattenvoederpas. Vanessa Dierckx van de milieudienst: 'Deze mensen mogen de katten verzorgen volgens voorgeschreven richtlijnen en voorwaarden. Zo is het verboden om slachtafval en ander voedsel te geven waar de dieren niet beter van worden. Voor alle andere Schotenaren is het voortaan verboden om nog poezen te voederen. Wie vrijwilliger wil worden in dit kattenproject, kan contact opnemen met de milieudienst op het nummer 03-685.04.62. De politie controleert wie voedert.'

Sylvia De Brabander had de 'primeur' om de eerste Schotense kattenvoerpas overhandigd te krijgen. 'Ik heb zelf één poes thuis, maar mijn dierenhart is veel te groot voor Kira alleen. Toen ik enkele jaren geleden de zwerfpoezen onder de Hoogmolenbrug zag zitten, kreeg ik medelijden en ben ik ze beginnen voederen. Dat doe ik nu nog, al is de kolonie mettertijd wel gekrompen. Sommige beestjes kennen me al en komen spontaan af wanneer ik zo gemiddeld om de twee dagen met mijn gezonde droogvoeding afkom. Ik vind het logisch dat de gemeente in het belang van mensen en dieren het zomaar voederen van katten aan banden legt.' (jaa)

dierenillustratie pootje pootje pootje